2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003

 
24/01/2007
Experiment BBC: (1) Sobre l‘experiment - About the experiment-
climateprediction.net

Encentem una sèrie de notícies que són la traducció dels primers resultats de l‘experiment de la BBC (experiments 2 i 3).

Clicant sobre la foto o sobre l‘enlllaç del peu veureu el document original en anglès.SOBRE L‘EXPERIMENT

Milers com tu han pres part en l’experiment més gran del món de simulació del clima. Cada persona ha baixat un model de càlcul que s’ha fet servir com a part per predir el clima futur.

Científics de la universitat d’Oxford van esperar amb delit els resultats de cada persona. A mesura que anaven arribant, l’equip d’Oxford va compil·lar la predicció més detallada fins avui del clima fins el 2080.

Hi has pres part ?
Més de 250.000 persones s’han baixat un paquet de l’experiment. Si tu hi has pres part, gràcies. Has contribuít a un experiment científic molt important.

Pots trobar els resultats en brut ( sense tractar ) a la nostra web. L’equip d’Oxford publicarà els resultats sencers en una revista científica.

Per què tanta gent ?

Predir el futur del clima de la Terra és complicat i requereix molta potència de càlcul. Per això necessitem la teva ajuda.

L’experiment fa servir un mètode anomenat “computació distribuïda” o càlcul distribuït.
La capacitat de combinar parts d’un nombre important d’ordinadors casolans coincideixen amb la potència d’un supercomputador.

Què fa que aquest experiment sigui diferent?

S’han realitzat altres experiments de predicció del clima, però cap en aquesta escala. Nick Faull, científics del clima de la Universitat d’Oxford que ha treballat en aquest projecte, ens ho explica: “ Aquest experiment té el nombre més gran de models per ordenador mai fets. Altres experiments d’aquest tipus soviet fan servir menys de 100 models i nosaltres en tenim milers de processats”

‘La predicció del clima implica molts paràmetres diferents i aproximacions que la única manera de tractar amb seguretat quins models són una bona representació del món real és intentar cada variació posible i veure’n com funciona. Aquest experiment ens ha permès intentar calcular un nombre molt gran de models.‘

Qui hi ha darrera d’aquest experiment ?

La BBC ha dirigit amb el Climateprediction.net, un consorci d’organitzacions de recerca, liderat per la Universitat d’Oxford, London School of Economics, Open University, Universitat de Reading i el Laboratori Rutherford Appleton. Aquest experiment va ser fundat pel Consell de Recerca Ambiental de gran Bretanya, amb un suport adicional de la corporació Microsoft.
425 visites
BBC resultats experiment

http://www.bbc.co.uk/sn/climateexperiment/theexperiment/abouttheexperiment.shtml


Allotjament cedit per mantis.cat